Historikk
Njørd Ro- og kajakklubb er Hordalands nest eldste idrettslag og er stiftet i februar 1880.

De første årene etter at klubben var stiftet var det bare menn som kunne være medlemmer, og de kunne ikke bare melde seg inn selv, de måtte anbefales av medlemmer i klubben. Klubben var en ren roklubb og det ble rodd med færinger og seksæringer og det var lokale konkurranser med de andre roklubbene rundt Bergen. Årets høydepunkt var 17. mai kapproingen på Vågen som i mange år var fast tradisjon og gav stor publisitet til rosporten.

Fra 70-tallet begynte man med scullerroing og kajakkpadling og det ble mindre roing med de tradisjonelle færingene og seksæringene, og utover på 80-tallet var de helt borte. Klubben hadde en kort periode scullerroere som hevdet seg på nasjonalt nivå, men da vi flyttet hele virksomheten til Tømmervågen var det bare kajakkpadling som ble drevet i klubben.

Njørd holdt til i Elsero i Sandviken fram til 1987. I 1975 fikk klubben ”leie” tomt av Bergen og omland friluftsråd i Tømmervågen og det ble bygget et naust til båtene. Det ble da drevet vintertrening i Elsero og padling fra Tømmervågen.

Klubbhuset i Tømmervågen ble bygget og ferdigstilt i 1987 og klubben sa fra seg lokalene som ble leiet i Elsero av Bergen Kommune. På grunn av betydelig økt antall medlemmer ble det i 2010 bygget ytterligere ett naust i Tømmervågen med plass til 60 kajakker. Disse plassene er i hovedsak leid ut til klubbens medlemmer. Samtidig som det ble bygd nytt naust, anla Njørd også vei ned til anlegget slik at de ble lettere tilkomst både med kajakker og utstyr, og også for personer med nedsatt førlighet. I 2018 ble det ferdigstilt enda 90 nye plassser for kajakk, da vi utvidet bygget fra 2010 med enettasje ekstra.

Sportslige resultater

Etter at klubblokalene sto klar i Tømmervågen ble det en voldsom oppblomstring av konkurransepadling i klubben og Njørd vant Norgescuppen for lag et år. Klubben var representert i verdensmesterskapene for juniorer i 1987 og 1989 ved Tom Selvik og Torgeir Toppe, begge med gode finaleresultater.

Nina Bergsvik representerte Norge i Olympiaden i Barcelona 1992 og padlet K4 uten å nå finalen.
Torgeir Toppe er den som har de beste internasjonale plasseringene med 3. plass i VM senior på K2 10000m og 3. plass i K1 maraton.

Siste internasjonale plassering oppnådde Nikolai Pedersen i World cup i maraton i Bergen 2004 med en 2. plass i K2.
Njørd har en sterk tradisjon for konkurransepadling og det vil den fortsette også være i fremtiden. Klubben har i dag (2018) flere lovende utøvere i aldersbestemte klasser for gutter og piker.

Aktiviteter
De siste årene har vært en stor økning i tur og havpadlermiljøet og dette synes klubben er gledelig og ønsker å utvikle det gode miljøet denne gruppen lager med fellestreninger og fellesturer. Njørd har egne instruktører og tilbyr jevnlig kurs etter Norges Padleforbund sin våttkortstige for havpadling.

Klubben gjennomfører årlig Kajakkskole for å rekruttere inn yngre medlemmer/utøvere som ønsker å bli kjent med kajakksporten og eventuelt fortsatt trene i klubben. Det har de siste årene vært stor interesse for dette, noe som har bidratt til god rekruttering av yngre medlemmer innen flattvann.

Njørd arrangerer hvert år Eidsvågrunden som er et tur/konkurranseløp i Eidsvågen med utgangspunkt i klubbens anlegg i Tømmervågen. Dette arrangementet går av stabelen i mai og er for deltakere i alle klasser og aldersgrupper.

Njørd har godt samarbeid med Bergen kommune og Bergen og Omland friluftsråd som forvalter friarealet i Tømmervågen. Videre har Njørd bidratt i testing og utvikling av Radarrefleks i samarbeid med A2G og grunder Erik Kristoffersen.